Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Luna Overhaart, 13 oktober 2021

  Wat houdt IP waarde in?

  Dit artikel gaat over de IP-waarde, wat staat voor Ingress Protection. We leggen je uit wat het is, hoe het werkt en waar je op moet letten bij het kiezen van verlichting met een bepaalde IP-waarde. Het begrijpen van IP-waarde kan je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor de juiste verlichting in verschillende ruimtes.

  Op verlichting zie je vaak een IP-waarde staan, maar wat betekent het eigenlijk?

  IP staat voor international protection rating. Het eerste cijfer wat je ziet geeft de mate van bescherming tegen vaste stoffen aan en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen vocht en water aan. Binnenverlichting heeft geen extra bescherming nodig. Voor binnen gebruik is een IP20 lamp meestal voldoende. Badkamers en tuinen zijn een andere zaak. Water en elektra matchen niet goed, dus in deze ruimtes moet je een hogere IP-waarde hebben.  

  De verschillende soorten IP-waarden

  • IP20: stofdicht
  • IP21: drupwaterdicht
  • IP23: regenwaterdicht
  • IP44: spatwaterdicht (geschikt voor rondom het bad en beschutte plaatsen)
  • IP54: spatwaterdicht en stofvrij
  • IP65: geschikt tegen waterstralen
  • IP67: stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten.
  • IP68: stofdicht en beschermd tegen verblijf onder water.

  De minimale IP-waarde voor je badkamer

  De minimale IP waarde in de badkamer kan je verdelen in 3 verschillende ruimtes. Ruimte 1 is bij de douche of het bad tot 225 cm boven de bodem van de douche of bad, want hier is veel vocht en water dus hebben de lampen een hoge bescherming nodig. De verlichting in ruimte 1 moet minimaal IP65 hebben en de verlichting moet ook werken op 12V. Ruimte 2 is direct boven de doucheruimte, rond de wastafel en rondom het bad. De ruimte tussen ruimte 1 en 2 is 60 cm. Voor ruimte 2 moet je minimaal IP44 hebben. Ruimte 3 heeft niet directe aanraking met water maar heeft wel condensvorming dus daarom is er minimale IP waarde van IP21 nodig.

  De minimale IP-waarde in de tuin

  De tuin kan je ook verdelen in verschillende ruimtes. Ruimte 1 bevat verlichting die direct wordt beïnvloed door alle weersomstandigheden. Regen wind en hagel, verlichting moet elke test doorstaan, daarom hebben deze lampen een hoge IP-waarde nodig, dat wil zeggen minimaal IP65. Wil je verlichting in een vijver plaatsen, dan vraagt dit soort verlichting een hogere IP-waarde, dus minimaal IP67. Dit soort verlichting kan in water worden ondergedompeld. Ruimte 2 is de ruimte waar de verlichting direct naast de woning is geplaatst. Dit geeft het wat beschutting, maar de lichten hangen nog vrij open. Daarom wordt aanbevolen dat dit gebied minimaal IP44 is. Ruimte 3 is de laatste ruimte en deze ruimte bevat alle verlichting die beschut wordt opgehangen. Denk hierbij aan spotjes in een overkapping. Deze verlichting komt niet gelijk in aanraking met weersomstandigheden maar wel met vocht. Deze lampen hebben minimaal IP23 nodig.

  Conclusie

  De IP-waarde is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste verlichting voor verschillende omgevingen. Het begrijpen van de betekenis van de cijfers en waar je op moet letten, zorgt voor veiligheid en duurzaamheid van de verlichting.

  Op zoek naar een lamp?

  Wij hebben een breed assortiment aan lampen, zodat je bij ons altijd de juiste lamp vindt. Wat je op werkdagen vóór 19:00 uur besteld versturen wij dezelfde dag. 

  Bekijk onze lampen

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking