Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Hiran Tawfik, 28 december 2022

  Wat is LB-normering?

  Wanneer een lichtbron veel branduren maakt, gaat er een deel van zijn lichtopbrengst verloren. De LB-normering geeft de verwachte lichtopbrengst aan die men nog kan verwachten nadat de levensduur is bereikt.

  LB-waarde van een LED lamp

  Wat is LB-waarde?

  Naarmate LED lichtbronnen langer branden geven ze minder licht. Dit geldt ook voor armaturen met ingebouwde LED lampen. In sommige gevallen zijn er aanzienlijke verschillen tussen lichtbronnen van verschillende fabrikanten. We gebruiken de LB-normering om de kwaliteit goed te kunnen beoordelen. De LB-waarde geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de LED's. LED verlichting gaat veel langer mee dan andere soorten verlichting. Dit kan zelfs oplopen tot 100.000 branduren. LED’s zullen echter na verloop van tijd minder licht gaan geven door degradatie. Het is belangrijk om de levensduur van het product te kennen, net als de kleine lettertjes die daarbij worden vermeld.

  L-waarde

  De L-waarde is de lichtopbrengst na de levensduur.

  B-waarde

  De B-waarde geeft het verwachte percentage van LED's weer die minder licht produceren dan de bovenstaande L-waarde aangeeft. Deze waarde is gebaseerd op het slechtste wat er kan gebeuren, maar dit pakt vaak beter uit in de praktijk.

  Voorbeeld LB-criteria

  Een ledlichtdiscounter.nl lichtbron conform de EIA heeft een lichtopbrengst (voorbeeld) van 5000 Lumen en een levensduur van 50.000 branduren. Na deze 50.000 branduren is er 90% van de totale lichtopbrengst over. Men past dan de volgende formule toe (Lumen 5000 / 100 x 90% = 4500 Lumen) In andere woorden blijft er na 50.000 branduren 90% van de lichtopbrengst over.

  LB of LBC waarde bij een LED lamp

  LB of LBC waarde?

  LED lampen zijn overal verkrijgbaar. Het is inmiddels gebleken dat er grote verschillen in kwaliteit zijn. Er zijn verschillen in lichtbronnen, armaturen en fabrikanten. Bij inferieure LED modellen zien we ook een snelle afname van de lichtopbrengst tijdens de levensduur. Dit is een probleem voor veel bedrijven en consumenten; zij willen namelijk zowel duurzaam zijn als geld besparen. De normering van de LB of LBC is tot stand gekomen om een goede vergelijking mogelijk te maken.

  De LB-normering is opgebouwd uit twee elementen, de L-waarde en de B-waarde. In Nederland is er ook een derde waarde, de C-waarde, en wordt de LBC normering gebruikt.

  C-waarde

  De C-waarde is het percentage van LED’s dat uitvalt na een bepaalde tijd.

  Kwaliteit van LED verlichting

  Dankzij de normering blijft de kwaliteit van LED modules hoog en daarmee ook de levensduur. Er zijn natuurlijk meerdere factoren die van belang zijn voor duurzaamheid, zoals het ontwerp en de onderdelen van bijvoorbeeld drivers. Wees er zeker van dat je de juiste LED verlichting aankoopt door de specificaties te controleren. Dit is van cruciaal belang voor het verlichtingsbeleid van bedrijven. Er zijn verschillende normen en eisen waaraan verlichting moet voldoen. Een armatuur dat nu nog aan de norm voldoet, kan dat na verloop van tijd niet meer doen.

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking