Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK2024" voor 10% korting op de gehele bestelling Bekijk hier onze hardlopers!

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK2024" voor 10% korting op de gehele bestellingEK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK2024" voor 10% korting op de gehele bestellingBekijk hier onze hardlopers!

 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK2024" voor 10% korting op de gehele bestellingEK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK2024" voor 10% korting op de gehele bestellingBekijk hier onze hardlopers!

  Door Fahmy Rahman, 12 april 2024

  Alles over lux en lumen

  Alles over lux en lumen

  In de wereld van verlichting zijn termen zoals lux en lumen veelvoorkomend, maar wat houden ze eigenlijk in? Laten we deze begrippen eens nader bekijken, zodat je goed geïnformeerd bent bij het selecteren van de juiste LED-lamp voor jouw behoeften.

  Lux: Lichtintensiteit meten

  Lux is simpelweg een maatstaf voor de intensiteit van licht. Het geeft aan hoeveel licht er op een specifiek oppervlak valt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een boek leest: hoe helder wil je de pagina's hebben? Een hogere lux-waarde betekent meer felheid van het licht op dat oppervlak.

  Lumen: Output van de lamp

  Lumen daarentegen is de maatstaf voor de totale hoeveelheid licht die een lamp produceert. Dus, als je een lamp zoekt die een ruimte goed verlicht, is een hoger lumengetal wenselijk. Meer lumen staat gelijk aan meer helderheid.

  Hoe lux en lumen samenwerken

  Nu komen we bij het interessante aspect: de relatie tussen lux en lumen. Neem bijvoorbeeld een zaklamp. Deze kan een klein oppervlak zeer fel verlichten (hoge lux), maar wellicht niet zoveel lumen produceren. Aan de andere kant kan een plafondlamp veel lumen hebben, maar een lagere lux-waarde, omdat het licht meer verspreid wordt over een groter gebied.  Wat betekent dit voor jou?

  Laten we dit praktisch maken. Als je een lamp zoekt voor activiteiten zoals lezen of nauwkeurige taken zoals naaien of knutselen, is een hogere lux-waarde waarschijnlijk gewenst. Maar als je een algemene verlichting nodig hebt voor een ruimte, richt je dan meer op het lumengetal. 

  Lumen naar watt omrekenen

  Het omrekenen van lumen naar watt kan niet direct worden gedaan, omdat lumen de hoeveelheid licht aangeeft die een lamp produceert, terwijl watt het vermogen van de lamp aangeeft, oftewel hoeveel energie de lamp verbruikt. Traditioneel werden gloeilampen en andere soorten verlichting gemeten in watt, wat een indicatie gaf van de helderheid. Echter, met de opkomst van LED-verlichting, die veel efficiënter is, is het aantal lumen een nauwkeurigere maatstaf geworden voor de helderheid. Voor informatie over hoeveel lumen je nodig hebt, klik dan hier.

   

  Conclusie

  Dus, bij het selecteren van de perfecte LED-lamp is het van belang om niet alleen naar het aantal lumen te kijken, maar ook naar de gewenste lichtintensiteit (lux) voor de specifieke toepassing. Met deze kennis ben je nu in staat om zelfverzekerd de juiste lamp te kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften. Veel plezier met winkelen!

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking