Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Hiran Tawfik, 31 augustus 2022

  CRI verlichting | Wat is CRI-waarde bij een LED lamp?

  Wellicht krijg je vaak CRI of kleurweergave te zien in de specificaties van een lichtbron. Maar wat is dat en wat wordt er mee bedoeld? Velen weten vaak niet waar dit voor staat, maar na het lezen van deze blog weet je precies wat CRI-waarde betekent.

  Wat betekent CRI of kleurweergave index?

  CRI staat voor Color Rendering Index of kleurweergave. De kleurweergave index geeft aan in hoeverre het licht overeen komt met hoe objecten er in de werkelijkheid uit komen te zien. Hoe hoger de CRI-waarde is, hoe beter de kleurweergave zal zijn in jouw gewenste ruimte.

  De CRI-waarde wordt uitgedrukt in een getal tussen de 0 en 100 Ra. Bij de productie van de eerste generatie van LED lampen, hadden de meeste lampen een CRI-waarde lager dan 80 Ra. Tegenwoordig is het zo dat vrijwel alle LED lichtbronnen een CRI-waarde hebben tussen de 80 en 100 Ra.

  De verschillende CRI-waarden

  CRI-waarde

  Minder dan CRI 80?

  Verlichting met een CRI lager dan 80 wil zeggen dat het een slechte kleurweergave eigenschap heeft. Dit is prima voor ruimtes waarbij een slechte kleurweergave geen groot probleem zal zijn, zoals nachtverlichting op bedrijventerreinen. Deze kwaliteit van verlichting kan afwijken van kleurechtheid.

  Tussen CRI 80 en 90?

  Lichtbronnen met een CRI-waarde tussen 80 en 90 beschikken over een redelijk goede kleurweergave. Verlichting met een CRI-waarde tussen 80 en 90 is uitermate geschikt voor locaties waarbij de verlichting goed moet zijn. Niet perfect, maar gewoon goed. Denk aan ruimtes zoals een magazijn, kantoorgangen of andere openbare ruimtes. De kleurkwaliteit is relatief natuurgetrouw.

  Tussen CRI 90 en 100?

  Dit noemen we een uitstekende kleurweergave index. Verlichting met zo’n hoge CRI-waarde is perfect om toe te passen in restaurants en winkels, maar ook zeker goed om in jouw woonkamer of boven de eetkamertafel te plaatsen. Het is ook ideaal te gebruiken voor etalages en tekenruimtes, aangezien het een natuurgetrouwe kleurweergave weergeeft.

  Bekijk hier onze lichtbronnen met een CRI-waarde hoger dan 80 Ra.

   

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking