Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK-Installatie" voor 15% korting op aansluitmateriaal Bekijk hier al ons aansluitmateriaal

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK-Installatie" voor 15% korting op aansluitmateriaalEK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK-Installatie" voor 15% korting op aansluitmateriaalBekijk hier al ons aansluitmateriaal

 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  EK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK-Installatie" voor 15% korting op aansluitmateriaalEK-2024 DEALS: Gebruik de code "EK-Installatie" voor 15% korting op aansluitmateriaalBekijk hier al ons aansluitmateriaal

  Door Hiran Tawfik, 6 februari 2023

  Een dimmer aansluiten? Hierbij het complete stappenplan.

  Het kiezen van de juiste dimmer is een taak op zich. Er bestaan dimmers met fase aan- en afsnijdingen. Een LED lichtbron gebruikt over het algemeen altijd de fase aansnijding. Daarnaast zijn er ook vloer-, muur- en snoerdimmers. Deze verschillen per lamp en zijn, met uitzondering van de muurdimmer, ingebouwd in jouw lamp. In deze blog richten we ons op het installeren van een muurdimmer met fase aansnijding.

  Stap 1 - Schakel de stroom uit en verwijder het afdekraam

  Schakel eerst de stroom uit om ongelukken te voorkomen. Verwijder vervolgens het afdekraam van de schakelaar door de schakelknop met de hand los te wrikken. Je kunt hier ook een schroevendraaier voor gebruiken, maar hierdoor kunnen er krassen in het afdekraam ontstaan.

  Stap 2 - Monteer de draden

  Wanneer het afdekraam is verwijderd komt de bedrading bloot te liggen. Monteer nu de draden aan de hand van onderstaande schema’s. Plaats de bruine draad in de opening met de "L" en plaats de zwarte draad bij de opening met het golfje. Sommige dimmers maken gebruik van klemmen om de draden te bevestigen en andere maken gebruik van schroeven. Dit verschilt per merk.

  Dimmer met en zonder aardedraad

  Stap 3 - Plaats de dimmer terug

  Schuif de dimmer samen met de bedrading terug op de juiste plek in de muur. Doe dit voorzichtig zonder de bedrading te verschuiven.

  Stap 4 - Schakel de stroom weer in

  Schakel de stroom weer in en druk op de knop van de dimmer. Gaan de lampen aan? Dan is de installatie gelukt. Zo niet, controleer dan de bedrading in de dimmer.

  Leuk om te weten

  Er zijn nog meer opties om jouw lampen te dimmen. Denk hierbij aan een stekkerdimmer. De stekkerdimmer wordt in het stopcontact gestoken, waarna je de stekker van de lamp in de dimmer kan steken. Sommige lampen geven aan een 3-staps- of een 3-standendimmer te hebben. Deze lampen kunnen hun licht, zoals hun naam aangeeft, in drie standen dimmen.

  Binnen het assortiment van Ledlichtdiscounter.nl kun je een verscheidenheid aan dimmers, installatiemateriaal en dimbare lampen en lichtbronnen vinden. Kijk dus vooral rond in de verschillende categorieën en bekijk hier onze dimmers.

  Onze dimmers bekijken

  Bekijk hier onze video over dimmers en schakelaars, waarin we alles delen wat je moet weten!

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking