Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Luna Overhaart, 8 december 2021

  Hoe dim ik LED verlichting?

  Je kan LED verlichting alleen dimmen met een LED dimmer. Met een LED dimmer zorg je ervoor dat je een LED Lamp zonder problemen kunt dimmen naar de juiste lichtopbrengst en sfeer. LED dimmen werkt wel iets anders dan bij het dimmen van traditionele verlichting.

  Als je het licht van een LED lamp voor 50% dimt, dan hou je ook ongeveer 50% van de lichtopbrengst over. Bij halogeenlampen werkt het iets anders. Het verschil is namelijk dat als je halogeenlampen dimt dan verlaag je de stroom met 20% en houd je 40% van de lichtopbrengst over. Het verschil komt door de verschillende soorten dimcurves van halogeenlampen en LED lampen.

  Het verschil en de invloed van voltage

  Bijna alle soorten LED lampen zijn verkrijgbaar in dimbare versie’s. Dit geldt voor verlichting die werkt op 12V en op de netstroom 230V. Gloeilampen en halogeenlampen branden minder fel, omdat conventionele dimmers de spanning verlagen. Als je conventionele dimmer gebruikt zorg je ervoor dat LED lampen gaan knipperen, flikkeren of gaat trillen. Daardoor raakt de LED lamp defect. Voor LED bestaan er daarom LED dimmers voor zowel 12V als 230V verlichting.  

  Ons stroomnet geeft standaard een voltage van 230V. Om 12V verlichting te kunnen krijgen moet de 230V eerst omgezet worden naar 12V. Dat kan door middel van een dimbare LED transformator. Op de transformator wordt een 230V dimmer op aangesloten. Deze LED lampen werken op 12V: GU5.3 LED lampen, G53 LED lampen, G9 LED lampen en G4 LED lampen.

  230V LED lampen hebben een ingebouwde elektronica die de netspanning van 230V omzet naar de 12V, hierdoor werkt de LED lamp meteen. Bij 230V lampen is het belangrijk om op te letten of de LED lamp zelf dimbaar is of niet. Dit kunt u vinden in de productspecificaties. De LED lampen die gelijk werken op netstroom zijn: GU10 LED spots, E27 LED lampen en E14 LED lampen.

  Let goed op welke dimmer je kiest

  Je moet goed opletten hoeveel de minimale belasting is van een led dimmer als je LED verlichting wil gaan dimmen. Sommige LED dimmers hebben een minimale belasting van 4W. Als het wattage van de lamp die je op de dimmer aansluit lager is dan de minimale belasting van de dimmer, zoals een 3W LED lamp, dan zal het dimmen niet goed werken. Tel het totale wattage van de LED lampen van de dimmer op; bijvoorbeeld 4x 4W lampjes = 16W in totaal. De minimale belasting van de dimmer moet kleiner zijn dan 16W.

  Op zoek naar een LED dimmer?

  Wij hebben een breed assortiment aan LED dimmers. 

  Bekijk onze LED dimmers

  Bekijk hier onze video over dimmers en schakelaars, waarin we alles delen wat je moet weten!

  Reacties

  • Door Leo, 8 december 2021

   Zeer nuttige informatie!
   Echt een instructie om te bewaren, want zo eenvoudig is het dus blijkbaar niet!

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking