Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Roos Wisker, 25 juni 2018

  Lichtkleur en kleurtemperatuur

  Belang van kleurtemperatuur en lichtkleur bij aanschaf led-verlichting

  Bij de aanschaf van led-verlichting zijn de kleurtemperatuur en lichtkleur van groot belang. De kleurtemperatuur bepaalt of een led-lamp warmwit, neutraalwit of koelwit licht geeft en wordt uitgedrukt in de meeteenheid Kelvin op een schaal van 1.000 tot 10.000. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer de uitstraling van de verlichting. De lichtkleur bij led-lampen wordt meestal aangeduid als RGB-verlichting, ofwel de kleuren rood, groen en blauw met elkaar gemengd in één behuizing.

  Led-lampen zijn vandaag de dag minstens net zo sfeervol als traditionele verlichting. Led-verlichting is verkrijgbaar in vele verschillende kleurtemperaturen. De meeste led-lampen in het brede assortiment van Ledlichtdiscounter.nl hebben een warmwitte kleurtemperatuur van 2.700 tot 3.200 Kelvin. De gemiddelde kleurtemperatuur in een woning ligt rond de 3.000 Kelvin, voor sfeervol kaarslicht is dit ongeveer 1.800 Kelvin. De gemiddelde kleurtemperatuur in kantoren ligt omstreeks de 5,000 Kelvin. De kleurtemperatuur in Kelvin wordt bij iedere led-lamp op de productspecificaties vermeld.

   

  Warmwit, neutraalwit en koelwit licht                              

  Warmwit licht met een kleurtemperatuur tussen circa 2.000 en 3.000 Kelvin zorgt voor een warme en gezellige ambiance. Deze led-verlichting garandeert een knusse en romantische sfeer. Led-lampen met warmwit licht zijn ideaal voor in de woonkamer en slaapkamer, maar komen ook in andere ruimtes in huis goed tot hun recht. Led-panelen met deze kleurtemperatuur worden vanwege het sfeerverhogende karakter veel gebruikt in winkels, horecagelegenheden, kleedkamers en entrees.

  Neutraalwit licht met een kleurtemperatuur tussen ongeveer 3.000 en 4.500 Kelvin zit exact tussen kunstlicht en daglicht in. De heldere en levendige verlichting is bij uitstek geschikt voor divers gebruik. Neutraalwit licht werkt goed in de badkamer of doucheruimte in de woning, maar dit type led-verlichting is ook populair in kantoren, keukens, scholen, autoshowrooms en werkplaatsen.

  Koelwit licht met een kleurtemperatuur tussen circa 4.500 en 6.500 Kelvin is perfect voor ruimtes die helder en duidelijk licht moeten hebben. Denk aan ziekenhuizen, tandartspraktijken, laboratoria en winkels. Het licht benadert het dichtst de daglichtkleur en bevordert de concentratie en alertheid van de aanwezigen in de ruimte. Koelwit licht is ook als werkkamer- of aanrechtverlichting een meerwaarde in de woning. Dit licht wordt tevens veel gebruikt in ruimtes waar geen of onvoldoende daglicht binnenkomt, zoals magazijnen of werkplaatsen.    

   

  Lichtkleur variëren in RGB led-verlichting

  De lichtkleur van de led-lamp staat, zoals de term al aangeeft, voor de kleur van het licht. In de meeste gevallen wordt gesproken over RGB led-verlichting, naar de kleuren rood, groen en blauw. Deze drie kleuren worden met elkaar gemengd in een behuizing, waarmee alle kleuren in het zichtbare lichtspectrum kunnen worden weergegeven. De lichtkleuren zijn afhankelijk van het type led-lamp te veranderen met een afstandsbediening, drukknopsysteem of programma.

  RGB-verlichting heeft meestal drie verschillende diodes, één voor rood, één voor groen en één voor blauw. Met deze drie diodes ben je in staat om vele verschillende kleuren van het zichtbare licht te produceren (zie afbeelding). De kleur die wordt waargenomen, wordt bepaald door het verschil in sterkte waarmee elk van de drie diodes straalt. Als de drie diodes van rood, groen en blauw op dezelfde sterkte worden gecombineerd, krijg je wit licht.

   

  CRI-waarde van led-verlichting

  Elke led-lamp heeft een specifieke CRI-waarde. CRI staat voor Color Rendering Index, ofwel kleurweergave-index die loopt van 0 tot 100. Hoe hoger de Ra-waarde (indicator voor lichtkleur), hoe beter het licht uit de led-lamp. Er gelden geen harde eisen voor een minimale CRI-waarde voor led-verlichting, maar in de praktijk staat een minimale waarde van Ra 80 voor kwalitatief uitstekende led-verlichting met een hoge kleurweergave.    

   

  Meer informatie of advies van Ledlichtdiscounter.nl

  Wil je meer informatie of advies over de kleurtemperatuur en lichtkleur van led-verlichting? Neem contact op met Ledlichtdiscounter.nl. Bel (+31 (0)85 301 80 74) of e-mail ([email protected]) ons en je krijgt deskundig antwoord op al je vragen.    

  Reacties

  • Door Lucien Zambon, 25 juni 2018

   super service, handig ook het kenniscentrum

  • Door J.G.H. L'Espoir, 25 juni 2018

   tot nu toe zeer tevreden ik heb daarom nog een bestelling gedaan.
   voor deze prijzen hoef je het niet te laten BEDANKT

  • Door Per Cumart, 25 juni 2018

   Ik ben zeer tevreden over dit bedrijf. Ze maken het waar wat ze zeggen. <br />
   Ik heb aantal arnaturen gekocht voor de plafond. Volgende dag kreeg ik ze al binnen. Zeer snelle levering en een goed product. Ik raad iedereen aan...

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking