Thuiswinkel.org
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0

    Door Luna Overhaart, 5 maart 2021

    Overstappen van Halogeen naar LED

    Als er gedacht wordt aan overstappen van Halogeen naar LED is meestal de eerste gedachte besparing. Door over te stappen naar LED wordt er zowel energie als kosten bespaard. Het is natuurlijk altijd fijn om geld te besparen, maar het is ook veel beter voor het milieu. LED kan ook gerecycled worden.

    Halogeen vervangen met LED

    De fittings van een LED lamp en een Halogenen lamp zijn verschillend. De eerste stap die uitgevoerd moet worden is het zoeken naar de juiste fitting. De fitting is het onderste gedeelte van een lamp die je bij een LED lamp in het armatuur kunt draaien. De meest voorkomende fitting is een E27, deze fitting heeft een diameter van 27mm. Natuurlijk heb je niet alleen een E27 fitting maar bestaan er nog veel meer zoals de E14 fitting. Het is dus belangrijk om eerst te zoeken naar welke fitting je nodig hebt.

                                              

    Energieverbruik & Lichtsterkte       

    Bij het kopen van een lamp wordt er meestal gekeken naar het aantal wattage (W). Het Wattage geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. Het is ook belangrijk om te kijken naar het aantal Lumen dat een LED lamp afgeeft. Lumen staat voor lichtsterkte, dit geeft dus aan hoeveel licht de lamp afgeeft.

    Gradenbundels

    Als je een LED lamp wilt aanschaffen is het ook belangrijk om te weten hoeveel ruimte het verlicht. De graden bundel heeft hier mee te maken, dit bepaalt namelijk hoe smal of breed de lichtstraal is. Bij een smalle lichtbundel wordt het aantal Lumen verdeeld over een klein oppervlak, hierdoor ligt de intensiviteit hoog. Bij een groter oppervlak, wordt het ook over een groter oppervlak verdeeld.

    Een kleine gradenbundel wordt vaak gebruikt als accentverlichting en een grote gradenbundel voor algemene verlichting.

     

    Kleurtemperatuur

    De laatste maar zeker niet de onbelangrijkste eigenschap is de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur wordt aangegeven in Kelvin (K). De kleurtemperatuur loopt van zeer warm tot koel blauw. De kleurtemperatuur staat altijd in de beschrijving van de verpakking of op het product zelf.

    Voor meer informatie over de kleurtemperatuur kun je onze blog bekijken over kleurtemperaturen.

     

    Laat een bericht achter

    * Verplichte velden
    Vergelijk 0

    Voeg nog een product toe (max. 5)

    Start vergelijking