Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Hiran Tawfik, 21 september 2022

  Traditionele TL verlichting in de ban

  In 2012 hebben we al afscheid genomen van de gloeilamp en in het jaar 2018 startte de uitfasering van de halogeenlamp. De tijd is nu aangekomen om ook afscheid te nemen van TL verlichting, maar wat betekent dit voor jou?

  Waarom worden TL buizen uitgefaseerd?

  De uitfasering van de meeste TL verlichting begon in 2021. Per september 2023 is het de bedoeling dat nu alle traditionele TL buisverlichting, zoals de T5 en T8, uitgefaseerd zullen zijn. Het is inmiddels al bekend dat de TL buis veel energie verbruikt en een korte levensduur heeft. Daarbij wordt er geschat dat slechts 50%  van de TL buizen gerecycled wordt, waardoor het schadelijke kwik van de lampen in de natuur terecht kan komen.

  In het kader van verduurzaming heeft de Europese Unie twee verordeningen aangescherpt. Dit zijn de EU Ecodesign regeling (SLR) en de RoHS-richtlijn.

  • De ‘Single Lighting Regulation’ of Ecodesign richtlijn (SRL) bestaat uit een aantal eisen waar het ecologisch ontwerp van een product aan moet voldoen. De Ecodesign maatregel bevat minimum efficiëntie eisen waar de TL buis niet aan voldoet.
  • De ‘Reduction of Hazardous Substances’ of RoHS richtlijn verplicht bedrijven het gebruik van schadelijke stoffen te beperken in elektrische apparatuur, zoals het gebruik van kwik in verlichtingsproducten. 

  TL buizen vervangen met LED verlichting 

  Een goed alternatief voor een TL buis is de LED variant van deze lamp. Standaard TL buizen gaan ongeveer 10.000 branduren mee, daarentegen gaan TL LED lampen ruim 25.000 tot 60.000 branduren mee. Vanwege de lange levensduur hoeven de LED TL lampen bijna nooit vervangen te worden!

  Je bespaart met LED TL verlichting minimaal 50% aan energiekosten. Dit kun je berekenen door 20% op te tellen bij het vermogen van jouw oude TL buis. Ook zul je geen kosten meer kwijt zijn aan onderhoud en vervanging van de verlichting. 

  Ik heb nog oude TL verlichting, wat betekent dit voor mij?

  Je hebt TL verlichting, wat kun je nu het beste doen? Er zijn twee opties die als oplossing kunnen dienen. Optie 1: Je vervangt de TL buizen door LED tubes. Optie 2: Je vervangt alles, zowel de TL buizen als de armaturen.

  De eerste optie is het meest voordelig, maar ook meteen het meest tijdrovend. Zo moet je de drivers en starters verwijderen uit alle armaturen. Doordat je iets wijzigt aan de techniek van de lamp, is de kans groot dat jouw TL verlichting niet meer onder de garantie zal vallen (mocht je hier nog recht op hebben). Daarbij zou de installatie van de TL lampen opnieuw gekeurd moeten worden voor de installatie van de lampen.

  Bovendien is het zo dat LED verlichting niet geheel compatibel is met een TL armatuur. Dit komt doordat een LED lamp een afwijkende lichtverdeling heeft die niet overeenkomt met een TL armatuur. Hierdoor zal het effect van de LED verlichting minder zijn, doordat je niet kunt profiteren van de goede lichtkwaliteit en daardoor ook inlevert op comfort dat LED lampen aanbieden.

  Daarom raden wij aan om geheel over te stappen naar LED armaturen met geïntegreerde LED verlichting, LED panelen of LED inbouwdownlights. De nadelen van optie 1 zijn hiermee ook gemakkelijk uitgesloten en daarbij reduceer je ook meteen het aantal armaturen met ongeveer 30%.

  De uitfasering van TL verlichting betekent dat er geen nieuwe TL buizen geproduceerd mogen worden. De verkoop van bestaande voorraden hiervan, mag nog wel doorgaan.

   

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking