Wat houd de power factor in van een lamp?

Door:Roos - Marketing & communicatie medewerker
Wat houd de power factor in van een lamp?

Bij het kopen van een Led lamp moet je goed op een aantal dingen letten. Als je bijvoorbeeld een waterdichte lamp wil kopen, moet je opletten hoe hoog de IP waarde is. Ook let je op welke lichtkleur je moet hebben. Hierbij let je op het aantal Kelvin. Naast de IP waarde en de Kelvin moet je ook opletten wat de Powerfactor is van een lamp. Hoe lager de powerfactor van de lichtbron is, hoe meer energie er verloren gaat.

De powerfactor

Maar wat is de powerfactor nou precies? De powerfactor van een lamp geeft de relatie tussen het werkelijke en het schijnbaar vermogen weer. De powerfactor wordt berekend door het schijnbaar vermogen te delen door het werkelijke vermogen.

Gloeilampen produceren geen blindstroom. Hierbij is de powerfactor 1, en staat dus gelijk aan het vermogen van de lamp. Het schijnbare vermogen is gelijk aan het werkelijke vermogen.

De powerfactor kan ook 0,3 zijn. Hierbij is het schijnbare vermogen hoger dan het werkelijke vermogen. Dan produceert de lamp blindstroom. Deze ‘overige’ stroom wordt terug het netwerk ingestuurd en raakt daardoor vervuilt.

Wanneer is er veel blindstroom?

Bij de meeste grote lichtbronnen is de powerfactor tussen de 0,9 en 1, wat dus weinig blindstroom oplevert. Het zijn vaak de lichtbronnen die minder dan 25W gebruiken, die voor veel blindstroom zorgen.

Over stappen naar Led verlichting heeft over het algemeen alleen maar voordelen, maar dit is een groot nadeel van de Led lamp. Steeds meer mensen stappen over naar Led verlichting waardoor er steeds meer vervuiling komt. De blindstroom is overigens niet te merken aan je energiekosten. Een lamp van 5W kan namelijk erg veel blindstroom produceren, maar verbruikt nog steeds 3W

Hoe voorkomen we zoveel beschadiging?

We kunnen het niet 100% voorkomen, maar we kunnen er wel veel meer opletten. Door bij het kopen van lampen te kijken naar de powerfactor. Zo raden wij om voor kleinere lampen een power factor van minstens 0,7 aan.

Wij vermelden de power factor altijd bij de specificaties van de lamp. Mocht deze er niet staan, kunt u ons altijd bereiken via de klantenservice.

Reacties
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter