Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Pieter Oranje, 9 mei 2023

  Alles wat je moet weten over solarlampen

  Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over solarlampen.

  We gaan in op de voordelen, hoe ze werken, de verschillende soorten die er zijn, en waar je op moet letten bij je aankoop.

  Weet je überhaupt niet waar je moet beginnen met buitenverlichting? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over buitenverlichting

  1. Wat zijn solarlampen?
  2. Hoe werken ze?
  3. Verschillende soorten
  4. Waar moet je op letten bij je aankoop?
  5. Tips voor het gebruik en onderhoud
  6. Veelgestelde vragen
  7. Conclusie
  8. Aanschaffen

  1. Wat zijn solarlampen?

  Ben je op zoek naar energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting voor jouw tuin, balkon of dakterras? Dan zijn solarlampen zeker iets voor jou. Solarlampen zijn lampen die werken op zonne-energie. 

  Ze laden overdag op met zonlicht. 's Nachts geven ze licht, zonder netstroom. Hierdoor zijn ze niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zeker met de energietarieven anno 2023!

  Solarlampen zijn de laatste jaren enorm populair geworden vanwege hun duurzaamheid en veelzijdigheid. Je kunt solarlampen gebruiken voor je tuin, terras, balkon, campingplek of andere buitenruimte. Er is altijd wel een lamp die aan jouw behoeften voldoet.

  Terug naar boven

  2. Hoe werken ze?

  Solarlampen werken op basis van zonne-energie. Ze hebben een zonnepaneel dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens opgeslagen in een ingebouwde batterij, zodat de lamp 's nachts kan blijven branden.

  Het zonnepaneel is meestal gemaakt van silicium. Silicium kan elektriciteit opwekken wanneer er zonlicht op valt. Het zonnepaneel is bedekt met een glasplaat om het te beschermen tegen de elementen en om ervoor te zorgen dat het zoveel mogelijk zonlicht kan opvangen.

  De batterij is meestal een oplaadbare lithium-ionbatterij, die energie kan opslaan en lang meegaat. De grootte van de batterij is afhankelijk van het type lamp en de hoeveelheid zonlicht die de lamp gedurende de dag kan opvangen.

  De meeste lampen hebben een lichtsensor die de lamp automatisch inschakelt zodra het donker wordt en uitschakelt zodra het licht wordt. Sommige lampen hebben ook een bewegingssensor die de lamp inschakelt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

  Hoewel de lampen het beste werken wanneer ze direct zonlicht ontvangen, kunnen ze nog steeds energie opvangen en gebruiken bij bewolkt weer. 

  Solarlampen zijn een geweldige optie voor buiten omdat ze geen stroom verbruiken en je niet in de weer hoeft met electriciteit en kabels. Hierdoor zijn ze heel gemakkelijk te installeren en te verplaatsen.

  Terug naar boven

  3. Verschillende soorten

  Bij Ledlichtdiscounter.nl zijn twee verschillende typen solarlampen beschikbaar, die beide geschikt zijn voor verschillende toepassingen. 

  Tuinverlichting

  een solar grondspot verwerkt in een gazon

  Foto: een solar grondspot verwerkt in een gazon

  Deze lampen zijn ontworpen om een mooie ambiance te creëren in je tuin, border, of langs je oprit. Ze zijn er in verschillende vormen en maten, waaronder tuinlantaarns en grond- en prikspots. Sommige modellen hebben zelfs kleurveranderende opties voor een extra sfeer, die je kunt bedienen met een app op je telefoon.

  Wandlampen

  een solar wandlamp bevestigd aan een muur

  Foto: een solar wandlamp bevestigd aan een muur

  Wandlampen worden meestal bevestigd aan muren of schuttingen en zijn ontworpen om te dienen als veiligheids- of accentverlichting. Ze kunnen worden gebruikt om donkere hoeken in je tuin te verlichten of om een pad of oprit te markeren.

  Lichtslingers

  een solar lichtslinger in een tuin

  Foto: een solar lichtslinger in een tuin

  Lichtslingers zijn ideaal om direct meer sfeer te creëren op de balkon of dakterras, maar ook in een tuin kunnen ze goed worden gebruikt. Gezellig!

  Terug naar boven

  4. Waar moet je op letten bij je aankoop?

  Bij het kiezen van de juiste lamp zijn er verschillende factoren waarmee rekening kan worden gehouden. Over een aantal belangrijke factoren lees je hier meer.  

  Locatie

  Het is belangrijk om te bedenken waar je de lamp wilt plaatsen, om ervoor te zorgen dat deze voldoende zonlicht krijgt. Plaats de lamp op een plek waar deze gedurende de dag zoveel mogelijk zonlicht kan opvangen.

  Batterijcapaciteit

  De batterijcapaciteit van een solarlamp bepaalt hoe lang de lamp kan blijven branden. Het is belangrijk om de batterijcapaciteit te overwegen bij het kiezen van een solarlamp, vooral als je van plan bent om deze te gebruiken als veiligheidsverlichting of om een groot gebied te verlichten.

  Verlichtingssterkte

  De verlichtingssterkte bepaalt hoe helder de lamp kan schijnen. Als je van plan bent om de lamp te gebruiken voor verlichting van een groot gebied, is het belangrijk om een lamp te kiezen met een hogere verlichtingssterkte.

  Weerbestendigheid

  Omdat je de solarlamp buiten gaat gebruiken, moet je er zeker van zijn dat deze bestand is tegen de elementen. Kies een lamp die weerbestendig is en geschikt is voor jouw lokale weersomstandigheden. Om zeker te weten dat je lamp bestand zal zijn tegen weer en wind kies je een lamp met een hoge IP waarde, bij voorkeur IP 65 of hoger. 

  Installatiegemak

  Over het algemeen zijn solarlampen heel eenvoudig te installeren, maar er zijn natuurlijk verschillen. Onderzoek hoe eenvoudig het is om de lamp te installeren voordat je deze koopt, bijvoorbeeld door de gebruiksaanwijzing door te nemen als deze online beschikbaar is. 

  Prijs

  Solarlampen zijn er in verschillende prijsklassen, van goedkoop tot duur. Het is belangrijk om een budget te bepalen voordat je op zoek gaat naar een solarlamp. Houd er rekening mee dat duurdere modellen vaak betere functies en betere kwaliteit bieden, maar dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Het lezen van reviews van andere klanten kan je goed helpen bij het maken van de juiste keuze. 

  Terug naar boven

  5. Tips voor het gebruik en onderhoud

  Als je eenmaal een lamp hebt gekozen en geïnstalleerd, is het belangrijk om deze goed te gebruiken en te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. 

  Hieronder staan enkele handige tips voor het gebruik en onderhoud van solarlampen.

  Plaats de lamp op een zonnige locatie

  Zorg ervoor dat de solarlamp is geplaatst op een locatie waar deze gedurende de dag voldoende zonlicht kan opvangen. Vermijd plaatsing onder bomen of andere schaduwrijke gebieden.

  Reinig de lamp regelmatig

  Verwijder vuil, stof en andere verontreinigingen regelmatig. Dit kan de prestaties van de lamp verbeteren en ervoor zorgen dat deze er beter uitziet.

  Controleer de batterij regelmatig

  Controleer de batterij van de solarlamp regelmatig om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en voldoende vermogen heeft. Als de batterij niet goed werkt, kan dit de prestaties van de lamp beïnvloeden.

  Schakel de lamp uit wanneer deze niet wordt gebruikt

  Als je de niet gebruikt, schakel deze dan uit. Dit kan de levensduur van de batterij verlengen en de prestaties van de lamp optimaliseren. 

  Vervang de batterij indien nodig

  Als de batterij niet meer goed werkt, vervang deze dan zo snel mogelijk. Dit kan ervoor zorgen dat de lamp optimaal blijft werken en het kan de levensduur van de lamp verlengen.

  Controleer de lamp regelmatig op schade

  Controleer de lamp regelmatig op schade, zoals barsten of beschadigde onderdelen. Als je schade ontdekt, repareer de schade dan zo snel mogelijk om te voorkomen dat de lamp helemaal stuk gaat.

  Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je solarlamp optimaal blijft presteren en zo lang mogelijk meegaat.

  Terug naar boven

  6. Veelgestelde vragen

  Hier vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. 

  Hoe lang gaat de batterij van een solarlamp mee?

  De levensduur van de batterij van een solarlamp varieert afhankelijk van het model, de grootte en de capaciteit van de batterij. Over het algemeen gaan de batterijen van solarlampen gemiddeld 1 tot 3 jaar mee voordat ze moeten worden vervangen.

  Zijn solarlampen helder genoeg om als hoofdverlichting te gebruiken?

  De helderheid van solarlampen kan variëren afhankelijk van het model en de fabrikant. Sommige solarlampen kunnen helder genoeg zijn om als hoofdverlichting te gebruiken, terwijl andere beter geschikt zijn als sfeerverlichting. Hoe meer lumen, hoe hoger de helderheid. 

  Kunnen solarlampen worden gebruikt in regenachtige of bewolkte omstandigheden?

  Ja, solarlampen kunnen worden gebruikt in regenachtige of bewolkte omstandigheden. De meeste solarlampen zijn ontworpen om weerbestendig te zijn en kunnen werken in verschillende weersomstandigheden. Echter, het kan zijn dat de prestaties van de lamp verminderen als deze niet voldoende zonlicht krijgt.

  Moet ik de batterij van mijn solarlamp verwijderen als ik deze voor een langere tijd niet gebruik?

  Als je de solarlamp voor een langere tijd niet gebruikt, wordt aanbevolen om de batterij te verwijderen en deze op een koele, droge plaats te bewaren. Dit kan de levensduur van de batterij verlengen en voorkomen dat deze beschadigd raakt. Of je de batterij kunt verwijderen hangt af van de solarlamp, dit kan namelijk niet bij alle lampen. 

  Zijn solarlampen duurder dan gewone lampen?

  Over het algemeen zijn solarlampen iets duurder dan gewone lampen van vergelijkbare kwaliteit. Omdat solarlampen werken op zonne-energie en geen elektriciteit nodig hebben, kunnen ze op de lange termijn geld besparen op de energierekening. Hier lees je meer over de terugverdientijd van een solarlamp

  Als je andere vragen hebt over solarlampen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze

  Terug naar boven

  7. Conclusie

  Solarlampen zijn een geweldige optie voor buitenverlichting, omdat ze werken op zonne-energie en geen elektriciteit nodig hebben. Ze zijn duurzaam, energiezuinig en gemakkelijk te installeren. Bovendien zijn er veel verschillende soorten en stijlen beschikbaar om aan verschillende behoeften te voldoen.

  Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals helderheid, levensduur van de batterij en weerbestendigheid. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen de lampen jaren meegaan en blijven ze een geweldige investering voor elke buitenruimte.

  Als je op zoek bent naar hoogwaardige solarlampen voor je buitenruimte, bekijk dan ons assortiment op onze website. Wij bieden een breed scala aan modellen en stijlen om aan al jouw behoeften te voldoen. Bedankt voor het lezen en wij hopen dat deze gids jou heeft geholpen.

  Terug naar boven

  8. Aanschaffen

  Op Ledlichtdiscounter.nl vind je een ruim assortiment aan kwalitatieve en duurzame lampen op zonne-energie. Of je nu op zoek bent naar solarlampen voor je tuin, balkon of dakterras: bij ons ben je aan het juiste adres. 

  Wat je vandaag vóór 19:00 uur besteld verzenden wij dezelfde dag. 

  Bekijk onze solarlampen

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking