Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Luna Overhaart, 21 september 2021

  EU volgt nieuwe richtlijnen van ecodesign

  De voorraad van spaarlampen met een ingebouwd voorschakelapparaat zal afnemen vanwege de ecodesign richtlijn van de Europese Unie. Dit komt doordat spaarlampen vanaf 1 september 2021 niet meer geproduceerd mogen worden. Dit gaat om spaarlampen met bijvoorbeeld een E14 of E27 lampvoet.

  Vanaf 1 september worden niet alleen bepaalde typen spaarlampen afgeschaft maar ook drie andere lichtbronnen, namelijk:

  • T12 en T2 fluorescentiebuizen.
  • R7S halogeenlampen met een lichtsterkte van meer dan 2700lm (ong 140W)
  • Laagspanningshalogeenlampen met reflector en een stralingshoek van meer dan 10 graden. Dit zijn GU4, GU5.3 en G53 lampen.

  Vanaf 1 september 2023 wordt ook de productie van T8 TL buizen met lengtes van 60cm, 120cm en 150cm stopgezet. Ook de halogeenlampen met een G4, GY6.35 en G9 lampvoet worden van de markt gehaald. In de toekomst worden er vast nog meer lampen van de markt gehaald door het toenemende belang van milieubescherming en duurzaamheid, alleen weten we nu nog niet welke lampen dat zullen zijn.

  De Europese Unie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zijn verminderd ten opzichte van 1990 en dat willen ze met behulp van de ecodesign richtlijn bereiken. Ook is er overgeschakeld op een nieuw energielabel. De huidige energie labels (D tot en met A++) wordt vervangen door G tot en met A.

  Meer weten over de nieuwe energie labels? Klik hier. 

   

  Voor bijna iedere lamp is er een LED-alternatief beschikbaar. De LED-alternatieven leveren een bijzonder hoge energie-efficiëntie en besparen tot wel 90% op jouw energieverbruik.

   

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking