Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Luna Overhaart, 21 september 2021

  EU volgt nieuwe richtlijnen van ecodesign

  Dit artikel bespreekt de ecodesign-richtlijnen van de EU om de energie-efficiëntie te verbeteren en het milieu te beschermen. Het beschrijft de vereisten voor energie-efficiëntie en beperkingen van stoffen in producten, en de impact op de verlichtingsindustrie. Het begrijpen van deze richtlijnen is van belang voor consumenten en fabrikanten om te voldoen aan de wetgeving en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

  Nieuwe regelgeving

  De voorraad van spaarlampen met een ingebouwd voorschakelapparaat zal afnemen vanwege de ecodesign richtlijn van de Europese Unie. Dit komt doordat spaarlampen vanaf 1 september 2021 niet meer geproduceerd mogen worden. Dit gaat om spaarlampen met bijvoorbeeld een E14 of E27 lampvoet.

  Vanaf 1 september worden niet alleen bepaalde typen spaarlampen afgeschaft maar ook drie andere lichtbronnen, namelijk:

  • T12 en T2 fluorescentiebuizen.
  • R7S halogeenlampen met een lichtsterkte van meer dan 2700lm (ong 140W)
  • Laagspanningshalogeenlampen met reflector en een stralingshoek van meer dan 10 graden. Dit zijn GU4, GU5.3 en G53 lampen.

  Vanaf 1 september 2023 wordt ook de productie van T8 TL buizen met lengtes van 60cm, 120cm en 150cm stopgezet. Ook de halogeenlampen met een G4, GY6.35 en G9 lampvoet worden van de markt gehaald. In de toekomst worden er vast nog meer lampen van de markt gehaald door het toenemende belang van milieubescherming en duurzaamheid, alleen weten we nu nog niet welke lampen dat zullen zijn.

  De Europese Unie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 zijn verminderd ten opzichte van 1990 en dat willen ze met behulp van de ecodesign richtlijn bereiken. Ook is er overgeschakeld op een nieuw energielabel. De huidige energie labels (D tot en met A++) wordt vervangen door G tot en met A.

  Meer weten over de nieuwe energie labels? Klik hier. 

   

  Voor bijna iedere lamp is er een LED-alternatief beschikbaar. De LED-alternatieven leveren een bijzonder hoge energie-efficiëntie en besparen tot wel 90% op jouw energieverbruik.

  Conclusie

  De ecodesign-richtlijnen van de EU spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de energie-efficiëntie en het beschermen van het milieu, en hebben ook invloed op de verlichtingsindustrie. Het begrijpen van deze richtlijnen is cruciaal voor zowel consumenten als fabrikanten om aan de wetgeving te voldoen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

  Op zoek naar een LED lamp?

  Wij hebben een breed assortiment aan LED lampen. Wat je op werkdagen vóór 19:00 uur besteld verzenden wij dezelfde dag. 

  Bekijk ons assortiment

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking