Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Luna Overhaart, 30 december 2021

  LED verlichting voor scholen

  LED school verlichting biedt veel voordelen. Om te beginnen is LED verlichting erg zuinig en bespaart een school daar veel kosten mee. Buiten dat scholen er veel mee besparen heeft het ook invloed op de schoolprestaties van kinderen.

  Waarom LED verlichting op school?

  LED verlichting biedt een heldere lichtopbrengst, en draagt daarbij mee aan het open karakter van onderwijs. Een ander groot voordeel is de bijdrage aan een hoge concentratie en een verlaagde vermoeidheid. Dit komt doordat LED ten opzichte van conventionele verlichting minder flikkert. Het geflikker zal je misschien niet gelijk op vallen met het bloten oog maar je hersenen hebben er wel degelijk last van. Het komt er dus op neer dat de verlichting op school invloed heeft op de schoolprestaties.

  Veel scholen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen kiezen daarnaast ook voor LED verlichting omdat het energiezuinig is, en je dus een bijdrage levert aan het milieu.
  De gemiddelde LED lampen gaan over het algemeen zo’n 10 jaar langer mee. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energiekosten maar ook op vervangingskosten en of onderhoud. Led verlichting is dus een duurzame investering die je binnen no time weer terug heb verdient.

  Voor welke ruimte de juiste lamp als LED school verlichting?

  Van klaslokaal tot leraarskamer, van schoolplein tot gymzaal: een school heeft veel verschillende ruimtes. Daarvoor gebruik je niet allemaal dezelfde lampen. Als Ledlichtdiscounter.nl hebben wij veel lampen die geschikt zijn voor in een school. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we hieronder een overzicht gemaakt.

   

  RuimteGeschikte LED verlichtingVoordelen
  Klaslokalen en kantorenLED panelenEvenwichtige lichtverdeling bevordert concentratie en comfort.
  Gangen en trappenhallenLED wandlampen en LED plafondlampenZorgt voor veilige navigatie en is energiezuinig voor langdurig gebruik.
  Aula's, kantines en algemene ruimtesLED Inbouwspots, LED Railspots en LED DownlightsVersatile en aanpasbare verlichting voor multifunctionele activiteiten.
  Kleedkamers en fietsenstallingenWaterdichte LED armaturenBestand tegen vocht en stof, ideaal voor ruimtes met hoge luchtvochtigheid.
  GymzaalLED Downlights en LED TL buizenBiedt heldere, gelijkmatige verlichting voor veilig sporten.
  Schoolplein en gevelsLED schijnwerpersVerbeterde zichtbaarheid en beveiliging van buitengebieden.
  Bibliotheek en studieruimtesLED Panelen, LED vloerlampenBiedt rustig en gefocust licht voor lezen en studeren.
  LaboratoriaFlikkervrije LED PanelenNabootsen van daglicht voor precisiewerk en veiligheid.
  Technische werkplaatsenLED TL armatuur, krachtige LED SpotsZorgt voor heldere, gelijkmatige verlichting voor veilig handwerk.
  Muzieklokalen en uitvoerende kunstruimtesDimbare LED Spots, LED InbouwspotsFlexibele sfeerverlichting voor creatieve expressie.
  Entree en receptieLED Hanglampen, LED PlafondlampenCreëert een warme, uitnodigende eerste indruk.
  Parkeerterrein en toegangswegenLED Schijnwerpers, Buitenlamp met sensorVerbetert zichtbaarheid en veiligheid buitenshuis.
  Administratieve en personeelsruimtesLED PanelenGelijkmatige lichtverdeling voor comfort tijdens lange uren.
  Sanitaire voorzieningenWaterdichte LED armaturenHelder en schoon licht, eenvoudig te onderhouden.

  De kleur van LED verlichting en de invloed op leerlingen

  De invloed van kleurtemperatuur op de prestaties van leerlingen is een fascinerend onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt binnen het onderwijs. Kleurtemperatuur, uitgedrukt in kelvin (K), beschrijft hoe warm of koel lichtbronnen zoals LED-verlichting lijken. Dit spectrum van lichtkleuren kan variëren van warm wit (ongeveer 2700K), wat een gezellige en ontspannen sfeer creëert, tot koel wit (ongeveer 6500K), dat een helderder en energieker gevoel geeft. Recent onderzoek toont aan dat de kleurtemperatuur van verlichting in klaslokalen significant kan bijdragen aan de concentratie, energieniveaus en algehele prestaties van leerlingen.

  De invloed van koel licht

  Studies hebben aangetoond dat koelere lichtkleuren, die de kleurtemperatuur van daglicht nabootsen, een positief effect hebben op de alertheid en concentratie van studenten. Licht met een hogere kleurtemperatuur (rond 5000K tot 6500K) stimuleert de productie van het hormoon cortisol, wat ons helpt wakker en alert te blijven. Dit type verlichting is bijzonder effectief in ochtenduren of tijdens lessen die een hoge mate van focus en aandacht vereisen, zoals wiskunde of natuurwetenschappen.

  De rol van warm licht

  Aan de andere kant kan warm licht (2700K tot 3000K) helpen bij het creëren van een ontspannen en comfortabele omgeving, ideaal voor creatieve vakken, leesuren of aan het eind van de schooldag. Warmere lichtkleuren bevorderen ontspanning en kunnen helpen bij het verlagen van stressniveaus, wat essentieel is voor een gebalanceerd leerproces.

  Dynamische verlichtingssystemen

  Gezien de uiteenlopende impact van lichtkleur, gaan scholen steeds vaker over op dynamische verlichtingssystemen die het mogelijk maken de kleurtemperatuur van LED-verlichting gedurende de dag aan te passen. Zo kan men kiezen voor koeler licht tijdens concentratievereiste taken en warmer licht voor ontspanning en creativiteit. Dit flexibele gebruik van licht kan een aanzienlijk positief effect hebben op de prestaties en het welzijn van leerlingen.

  Veelgestelde vragen over LED verlichting in scholen

  Hoeveel licht heeft een klaslokaal nodig?
  Een klaslokaal vereist gemiddeld 500 tot 750 lux, afhankelijk van de activiteiten en leeftijd van de studenten.
  Welke lichtkleur is het beste voor een klaslokaal?
  Neutrale tot koele witte tinten (4000K tot 5000K) worden aanbevolen om alertheid en concentratie te bevorderen.
  Hebben praktijklokalen andere verlichting nodig dan theorielokalen?
  Ja, praktijklokalen hebben vaak helderdere, taakgerichte verlichting nodig, vooral boven werkoppervlakken.
  Hoe kan LED verlichting bijdragen aan energiebesparing in scholen?
  LED-verlichting verbruikt tot 80% minder energie dan traditionele verlichting en heeft een langere levensduur, wat leidt tot aanzienlijke besparingen.
  Kunnen LED lampen het welzijn van studenten en docenten verbeteren?
  Ja, door het bieden van een natuurlijkere lichtkwaliteit en het verminderen van flikkeringen, kunnen LED-lampen helpen het welzijn en de productiviteit te verbeteren.
  Zijn er subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van schoolverlichting?
  Verschillende regio's bieden subsidies of financiële steun voor scholen die overstappen op duurzamere verlichtingsoplossingen zoals LED.
  Wat zijn de initiële kosten van het overschakelen naar LED verlichting?
  De initiële kosten variëren afhankelijk van de omvang en specifieke behoeften van de school, maar de investering wordt meestal snel terugverdiend door energiebesparingen.
  Hoe kunnen we de overgang naar LED verlichting het beste plannen?
  Begin met een energie-audit om je huidige verbruik te bepalen, gevolgd door een gedetailleerde planning met een deskundige voor de beste LED-oplossingen die passen bij jouw school.

  Tip: hier lees je meer over lichtkleur en kleurtemperatuur

   

  Op zoek naar LED verlichting voor jouw school?

  Wij hebben een breed assortiment aan LED school verlichting. Wil je graag persoonlijk contact voor advies op maat? Neem dan contact met ons op via 036 525 14 44.

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking