Thuiswinkel.org
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0

  Door Pieter Oranje, 22 maart 2023

  Wat te overwegen bij buitenverlichting

  Als je aan de slag gaat met buitenverlichting zijn er een aantal dingen waar je aan kunt denken. Startpunt is altijd wat de functie van de verlichting is. Wat wil je bereiken? Daarnaast is het goed om te denken aan de weersomstandigheden, het energieverbruik, het design en je budget. 

  Doel

  Je startpunt bij het kiezen van de juiste verlichting zou de functie van de verlichting moeten zijn. Wat wil je bereiken? Wil je je huis beter beveiligen tegen inbraak, wil je wandelpaden of specifieke elementen in je tuin uitlichten? Het doel bepaalt het type lamp en de eigenschappen die de lamp moet hebben. 

  Duurzaamheid

  Je buitenverlichting kan worden blootgesteld aan regen en wind. Als je buiten gaat verlichten, kies dan ook lampen die gemaakt zijn van de juiste materialen en daadwerkelijk geschikt zijn voor buiten. 

  Energieverbruik

  Buitenverlichting kan elektriciteit slurpen, dus het is belangrijk om goed te kijken naar energiezuinige opties die je helpen de energierekening laag te houden. Ledlampen gebruiken veel minder stroom dan gloeilampen en hebben een langere levensduur. 

  Installatie

  Houd er rekening mee dat niet elke buitenlamp even gemakkelijk laat installeren. Voor sommige lampen is professionele installatie vereist, terwijl andere lampen heel eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden. Kijk goed naar de installatie instructies van de lamp voordat je overgaat tot aankoop. 

  Ontwerp

  Buitenlampen kunnen het aanzicht van je huis of buitenruimte enorm versterken. Kies daarom lampen die passen bij de architectuur van je huis of buitenruimte. 

  Budget

  Hoeveel je te besteden hebt is altijd belangrijk als je een aankoop doet. Kijk goed of je eventueel ook nog accessoires nodig hebt. Denk dan aan de lichtbronnen voor je lampen, gereedschap, of andere accessoires die je nodig hebt om je lampen op te kunnen hangen of te installeren.   

  Fitting van je lichtbron

  Let bij de aanschaf van een lichtbron op dat deze past in het armatuur van je lamp. Anders gezegd: heeft je lamp een E27 fitting, let er dan dat je lichtbron in deze fitting past.  

  Wattage

  Houd in de gaten dat het wattage van je lichtbron niet hoger is dan het maximale wattage van het armatuur. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je kortsluiting krijgt of je lichtbron stuk gaat. Ook loop je het risico dat het armatuur stuk gaat. In het ergste geval zou er brand uit kunnen breken. 

  Kleur (warm / helder)

  Ga je voor sfeer? Kies dan een lamp met warm wit licht. Is het doel van je lamp het verhogen van de veiligheid? Kies dan een lichtbron met helder wit licht.

  Hier lees je meer over je de juiste kleur licht kiest. 

  Waterdicht

  Komt je buitenlamp onder een afdak te hangen of niet? Dit is van groot belang, want als je buitenlamp aan weer en wind wordt blootgesteld is het belangrijk dat hij waterdicht is. Hoe hoger de IP-waarde hoe beter je lamp bestand is tegen het water.

  Hier lees je meer over IP-waardes. 

  12 volt vs. 230 volt

  Tegenwoordig is er steeds meer buitenverlichting op 12 volt te verkrijgen. Dat is veiliger, omdat er veel minder stroom op staat. Wel zo fijn als er kinderen in de tuin spelen of er huisdieren zijn die in kabels kunnen bijten.

  Meer weten over buitenverlichting?

  Alles wat je moet weten over lampen voor je tuin, balkon of dakterras is hier te lezen. 

  Aan de slag met buitenverlichting?

  Al onze buitenlampen zijn hier te vinden. 

  Bekijk al onze buitenverlichting

  Laat een bericht achter

  * Verplichte velden
  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking